“Κλείνοντας τον Κύκλο: Ανακύκλωση συσκευασιών Φυτοφαρμάκων για έναν Καλύτερο Αγροτικό Τομέα”

Ως Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερυθρών, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε σημεία υδροληψίας. Η πρακτική αυτή όχι μόνο υποβαθμίζει το περιβάλλον, αλλά θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του υδροφόρου ορίζοντα και, κατ’ επέκταση, την ασφάλεια της παραγωγής μας.

Προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική λύση, απαιτείται στενή συνεργασία ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις εταιρείες φυτοφαρμάκων, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων. Μόνο μέσα από συντονισμένες ενέργειες και τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος ανακύκλωσης θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ορθή διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων.

Επιπλέον, προτείνουμε την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού οικολογικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, το οποίο θα απονέμεται στους παραγωγούς που συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων. Μέσω αυτής της πιστοποίησης, οι παραγωγοί θα μπορούν να επιβραβεύονται οικονομικά, είτε μέσω κοινοτικών ενισχύσεων είτε μέσω άλλων οικολογικών προγραμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση, ενώ ταυτόχρονα θα δίνονται σημαντικά κίνητρα για τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών.

Ο αγροτικός τομέας, πέρα από την παραγωγή τροφίμων, οφείλει να διαφυλάσσει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους για τις επόμενες γενιές. Η υιοθέτηση βιώσιμων και υπεύθυνων πρακτικών δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και στρατηγική προτεραιότητα για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ευημερίας μας.