Προσβολή στα αμπέλια των Ερυθρών από το “τζιτζικάκι της αμπέλου”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητά μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών,

Με την παρούσα ανακοίνωση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά τα αμπέλια της περιοχής μας. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε παρατηρήσει αυξημένες προσβολές από ένα επιβλαβές έντομο, το τζιτζικάκι της αμπέλου (Scaphoideus titanus). Το συγκεκριμένο έντομο είναι φορέας της ασθένειας «φλαβέσβενση», η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στους αμπελώνες μας, μειώνοντας την παραγωγή και θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα των προϊόντων μας.

Το τζιτζικάκι δρα κυρίως μέσω της μετάδοσης του φλαβοβακτηρίου που επηρεάζει τις φλέβες των φύλλων της αμπέλου, προκαλώντας κιτρίνισμα, ξήρανση και μείωση της αντοχής των φυτών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια ολόκληρων αμπελώνων, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα.

Σας καλούμε να παρακολουθείτε στενά τις καλλιέργειές σας για την παρουσία του τζιτζικακιού και να εφαρμόσετε άμεσα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως εντομοκτόνες επεμβάσεις σε συμφωνία με τις οδηγίες του συνεταιρισμού και των γεωπόνων μας. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να γίνεται σωστή διαχείριση του αμπελώνα σας, όπως το σωστό κλάδεμα και ο έλεγχος της βλάστησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό στα τηλέφωνα: 22630 62208 – 209.