Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών

Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κρίσιμα ζητήματα της ξηρασίας, των επιδοτήσεων και της φορολογίας των συνεταιρισμών.

Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε σημαντική συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Μάνδρας-Ειδυλλίας και οργάνωση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και βουλευτή Δυτικής Αττικής, κ. Γεώργιο Κώτσηρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας στις καλλιέργειες, οι προβληματικές πληρωμές επιδοτήσεων παρελθόντων ετών και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στρατάκος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Παγώνης Δημήτρης, και ο Αντιδήμαρχος κ. Σακελλάρης Μιχαήλ. Εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών ήταν ο Διευθυντής, κ. Χύτας Κωνσταντίνος, και η νομική σύμβουλος του συνεταιρισμού, κα Μητροπούλου Ανδριανή.

Ζητήματα ξηρασίας και ζημιές στις καλλιέργειες

Η παρατεταμένη ξηρασία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες της περιοχής, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για τους παραγωγούς. Ο κ. Χύτας Κωνσταντίνος τόνισε την επείγουσα ανάγκη για κρατική παρέμβαση και αποζημιώσεις προς τους αγρότες, ώστε να ανακουφιστούν οικονομικά. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες αγρότες.

Προβληματικές πληρωμές επιδοτήσεων περασμένων ετών

Ένα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε από την αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών ήταν οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στις πληρωμές των επιδοτήσεων προηγούμενων ετών. Ο κ. Χύτας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί για τους παραγωγούς και ζήτησε την άμεση διευθέτηση αυτών των προβλημάτων. Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τις υποθέσεις αυτές προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις και πληρωμές.

Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους συνεταιρισμούς

Συζητήθηκε επίσης το πάγιο αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και στους συνεταιρισμούς που εκτελούν γεωργικές εργασίες για λογαριασμό των μελών τους. Ο κ. Χύτας τόνισε ότι η εν λόγω ρύθμιση θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική βιωσιμότητα των συνεταιρισμών και θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για μείωση του κόστους παραγωγής. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώτσηρας δεσμεύτηκε να προωθήσει την εξέταση του θέματος σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Προτάσεις βελτίωσης του συνεταιριστικού νόμου

Η νομική σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών, κα Μητροπούλου, παρουσίασε προτάσεις για τη βελτίωση του συνεταιριστικού νόμου 4673/2020. Οι προτάσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση των διαδικασιών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρας άκουσε τις προτάσεις με προσοχή, υποσχόμενος ότι το υπουργείο θα εξετάσει τρόπους βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με πνεύμα συνεργασίας και δέσμευση για συνέχιση του διαλόγου με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την αγροτική κοινότητα της περιοχής. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερυθρών θα συνεχίσει να εργάζεται υπέρ των συμφερόντων των μελών του και της ευρύτερης αγροτικής κοινότητας, επιδιώκοντας λύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγή και τη βιωσιμότητα της αγροτικής δραστηριότητας.