“Γυναίκες της Γης: Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας”

Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας. Αυτή η ημέρα μας υπενθυμίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στον γεωργικό τομέα και τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας, κυρίως στις αγροτικές περιοχές.

Οι γυναίκες αγρότισσες αποτελούν περίπου το 43% του εργατικού δυναμικού στη γεωργία παγκοσμίως, με τον αριθμό αυτό να είναι ακόμη υψηλότερος σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Παρά το γεγονός ότι συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή τροφίμων, συχνά αντιμετωπίζουν άνισες συνθήκες εργασίας, κοινωνικές διακρίσεις και περιορισμένη πρόσβαση σε γη, εκπαίδευση και χρηματοδότηση.

Οι γυναίκες παίζουν κρίσιμο ρόλο σε κάθε στάδιο της γεωργικής παραγωγής. Από τη σπορά και την καλλιέργεια, μέχρι τη συγκομιδή και την πώληση, οι γυναίκες συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των αγροτικών κοινοτήτων. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι υπεύθυνες και για τη φροντίδα των ζώων και τη διαχείριση των μικρών εκμεταλλεύσεων.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι γυναίκες είναι συχνά αυτές που εξασφαλίζουν τα προς το ζην των οικογενειών τους, φροντίζοντας όχι μόνο για τη δική τους γεωργική παραγωγή, αλλά και για τη συλλογική ευημερία της κοινότητάς τους. Μέσω της εμπλοκής τους στη γεωργία, ενισχύουν την τοπική οικονομία, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Παρά την κεντρική τους θέση στην αγροτική παραγωγή, οι γυναίκες αγρότισσες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Η πρόσβασή τους σε βασικά γεωργικά εφόδια, όπως γη, πιστώσεις και αγροτική τεχνολογία, είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με τους άνδρες αγρότες. Αυτό δημιουργεί άνισες συνθήκες ανταγωνισμού και τις καθιστά πιο ευάλωτες σε περιόδους κρίσης, όπως οι φυσικές καταστροφές ή οι οικονομικές δυσκολίες.

Επιπλέον, οι παραδοσιακές κοινωνικές αντιλήψεις για το φύλο συχνά περιορίζουν τις ευκαιρίες των γυναικών να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους ή να κατέχουν ηγετικές θέσεις στους συνεταιρισμούς και τις τοπικές αρχές.

Η ενδυνάμωση των γυναικών στον αγροτικό τομέα δεν είναι μόνο θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι μελέτες δείχνουν ότι εάν οι γυναίκες αγρότισσες είχαν την ίδια πρόσβαση σε πόρους με τους άνδρες, η γεωργική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, μειώνοντας την πείνα και τη φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα υποστηρίζουν τις γυναίκες αγρότισσες, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε πόρους, εκπαίδευση και ηγετικούς ρόλους.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Αγρότισσας είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συνεισφορά των γυναικών στον αγροτικό τομέα, αλλά και να υπενθυμίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η ισότητα των φύλων στη γεωργία δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για μια βιώσιμη και ανθεκτική γεωργική οικονομία.

Ας δεσμευτούμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες αγρότισσες, δημιουργώντας έναν πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό κόσμο για όλους.