Κλιματική κρίση και Ερυθρές Αττικής

Η παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει τις Ερυθρές Αττικής έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό τομέα της περιοχής, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ευρωστία πολλών καλλιεργητών. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα αμπέλια, όπου η παραγωγή παρουσιάζει μείωση της τάξης του 50-60%. Η έλλειψη νερού κατά την κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης των αμπελιών έχει οδηγήσει σε δραματική πτώση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το μέλλον της οινοπαραγωγής στην περιοχή.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις στις καλλιέργειες βαμβακιού. Η ξηρασία έχει περιορίσει δραματικά την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή. Οι προσδοκίες για τη συγκομιδή είναι πλέον ελάχιστες, με πολλούς παραγωγούς να ανησυχούν ότι δεν θα καλύψουν ούτε τα βασικά έξοδα καλλιέργειας. Το βαμβάκι, ως μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της περιοχής, πλήττεται ιδιαίτερα, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη για την τοπική οικονομία.

Επιπλέον, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά και τις περικοπές στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.

Η παρατεταμένη αυτή ανομβρία, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, τις περικοπές στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, και τη σοβαρή μείωση της παραγωγής βαμβακιού, αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση στήριξη των αγροτών που πλήττονται, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στις Ερυθρές Αττικής.