ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων μηνών στις Ερυθρές Αττικής είχε σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Οι αποδόσεις της πρώτης καλλιέργειας στα σιτηρά υπήρξαν ιδιαίτερα χαμηλές και σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές καθιστούν πλέον την καλλιέργεια ασύμφορη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, ενώ το κόστος παραγωγής κυμαίνεται γύρω στα 110 -120 ευρώ ανά στρέμμα, τα έσοδα από την πώληση της παραγωγής δεν αναμένονται να υπερβούν τα 75 -80 ευρώ ανά στρέμμα. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, καταστροφικές αναμένονται οι αποδόσεις στην καλλιέργεια βάμβακος στις Ερυθρές.

Σε αρκετά αγροτεμάχια το βλαστικό κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά κενά βλάστησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην χορήγηση των επιχορηγήσεων και ιδιαίτερα των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Τέλος, χαμηλές αναμένονται και οι αποδόσεις στα αμπέλια πολλές ποικιλίες των οποίων παρουσιάζουν το φαινόμενο της ακαρπίας. Το αυξημένο κόστος παραγωγής (αγροεφόδια – καύσιμα) σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων και τις περικοπές των κοινοτικών ενισχύσεων έρχονται να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των αγροτών και την ικανοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερυθρών από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησε και συνεχίζει να προβάλλει τα προβλήματα στην επίσημη πολιτεία τόσο σε επίπεδο των πολιτικών του προϊσταμένων όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο όπως ο ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κο Μπούρα Αθανάσιο, η συνδρομή του οποίου ζητήθηκε για την επίλυση των σημαντικών αυτών ζητημάτων που απασχολούν τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για τον συντονισμό των ενεργειών. Ενημέρωση έγινε και στον Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας,κο Αρμόδιο Δρίκο, ο οποίος έθεσε τα ζητήματα – συμπεριλαμβανομένου του πολύ σημαντικού ζητήματος της άρδευσης του κάμπου των Ερυθρών – στη δια ζώσης συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κο Τσιάρα . Σε όλες τις συναντήσεις τέθηκε και το πάγιο αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυθρών να καταστούν δικαιούχοι της επιστροφής του Ε.Φ.Κ. και οι συνεταιρισμοί που πραγματοποιούν γεωργικές εργασίες με δικά τους μηχανήματα. Το μέτρο αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αναζητηθεί ο διαδικαστικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερυθρών ευχαριστεί την πολιτική ηγεσία για την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των μελών του και ευελπιστεί σε στενή συνεργασία μαζί της προκειμένου τα σημαντικά αυτά προβλήματα να βρουν τις ενδεδειγμένες λύσεις.